Yetkinliklerdeki Önemli Değişimler

İş hayatına yönelik en önemli sosyal medya platformlarından bir tanesi olan Linkedin, aynı zamanda bu alana yönelik önemli bir veri detayına da sahip. Çalışanların neredeyse her adımını ve kariyerindeki ilerleyişi adım adım girdiği platform, bu detayları bir rapor olarak da karşımıza çıkarmakta.

Linkedin tarafından yayınlanan Future of Skills raporu çalışanların yetkinlik değişimine ışık tuttuğu kadar çalışanlarınızın öğrenmesine, büyümesine ve başarılı olmalarına yardımcı olabilmek adına hem yöneticilere hem de insan kaynakları yöneticilerine önemli bir ışık tutuyor.

Küresel ekonomide devam eden büyük değişimlerle birlikte, büyük yetenekleri çekme ve elde tutma baskısı devam ediyor. Günümüzdeki çalışanlar işverenlerinden maaş dışında artık çok daha fazlasını istemekteler. Onlar artık meydan okumak istiyor, tüm benliklerini katabilecekleri bir alanda çalışmak istiyor ve liderlerin söylediklerini kastetmesini ve ne demek istediklerini açıkça söylemesini istiyorlar. Bu kapsamda var olan bu değişim ve dönüşümleri anlamakta bir o kadar önemli hale geliyor.

Linkedin’in verileri aslına bakılırsa bize ve özellikle insan kaynakları profesyonellerine işlerin nasıl değiştiğini ve yeni iş dünyasında rekabetçi kalmak için çalışanların hangi becerilere ihtiyaç duyabileceğini detaylı bir şekilde anlatıyor.

Bu kapsamda Linkedin tarafından hazırlanan Future Of Skills raporunu incelediğimizde 2015-2021 yılları arasındaki yetkinlik, beceri değişimlerinde yüzde 25’lik bir değişim göze çarpıyor. Yani 2015 yılında sahip olduğunuz 10 beceriden 3 tanesi bugün geçerliliğini yitirmiş durumda. 2015-2025 yılları arasındaki on yıllık periyoda bakıldığında ise becerilerin değişme oranı yüzde 41 oranında olduğu göze çarpıyor. Yani 2015 yılında sahip olduğunuz 10 beceriden yarısının çok kısa bir zaman içerisinde işlevsiz kalması demek bu.

Raporda ortaya çıkan önemli bir not ise özellikle dijital becerilerin, çalışma şeklimizin her yönünü bozduğu detayı. Dijital yıkıcı becerilerin artan önemi, çalışma şeklimizi yeniden şekillendirmeye devam edecek.

Raporda kendi sektörünüzde ve ülkenize göre detayları seçip daha mikro bir inceleme gerçekleştirebiliyorsunuz. Örneğin; Medya ve İletişim alanına baktığımızda son beş yıldaki beceri değişimlerinin yüzde 18 oranında değiştiğini ve bunların hangi başlıklarda ortaya çıktığınız görebiliyorsunuz. Bu rapor hem çalışanların hangi yetkinlikleri geliştirmesi hem de insan kaynakları profesyonellerinin ne yönde gelişim programları uygulayacağı ve organizasyonları adapte edeceği açısından da önemli verileri ortaya koyuyor.

Bu rapor Linkedin’in dünya çapındaki 800 milyon üyesinin anonimleştirilmiş ve toplu profil bilgilerinden alınan Linkedin verilerinden oluşturulan bir evreni temsil ediyor. Oldukça geniş ve inceleme sonrası ortaya çıkan bu rapor beceriler hakkında da kritik ipuçlarını ortaya sermekte. Becerilerin nasıl değiştiğini ve geliştiğini anlayamamak demek doğru pozisyonlamanın yapılamaması olduğunu unutmamak lazım.

Unutmamak gerekir ki yeni gibi görülen her beceri her zaman yeni değildir. Evet, söylediğim biraz karışık gibi dursa dahi aslında deşifresi bir o kadar kolaydır. Medya ve İletişim alandaki rapora baktığınızda Creative Writing yani Yaratıcı Yazım yeni bir yetkinlik gibi görülmesine karşın aslında Blogging’in altından doğmuş bir detaydır. Yani bir yetkinlik bölünerek bir başka isim altında farklı bir yetkinliğin doğmasına neden olmuş durumda.

Hangi becerileri edinmenin kolay olabileceği ve hangilerinin daha fazla çaba gerektirebileceği konusunda bu tarz raporlar önemli fikirler sunabilir. Bundan dolayı hem bireysel hem de kurumsal gelişim süreçlerinde bu tarz raporları incelemenin önemi oldukça yüksek.

NEDEN BU GÖRSELİ SEÇTİM?

Evet, yazının ana görselini seçerken bir detayı vurgulamaya çalıştım. Gelecek yetkinliklerini öğrenmek ve kendinize adapte etmek, oturduğunuz yerden bir şeyleri izleyerek olmaz. Kendinizi -mış gibi yaprak kandırmamalısınız. Şimdi hareket geçin ve düşüncelerinizi, bilgiler ışığında eyleme dönüştürün.

Raporun detaylı versiyonuna ise buradan ulaşabilirsiniz.

2 Comments

  1. Yalçın PASLI Reply

    Teşekkürler Fatoş Hanım bilgilendirme için.
    Tezmaksan Akademi sosyal sorumluluk çalışması altında meslek liseleri ve üniversitelerde yaptığım seminerlerin sunumu içerisinde, gelecekte olması gereken yerkinlikler de var, sayenizde bu yetkinlikleri guncelleyecegim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.