İş hayatının yorucu ve tempolu düzeni içerisinde çalışmaya devam ederken yaşam döngüsü içerisinde var olan bazı gelişmeler üzerimizde bazı baskılar oluşturur. Bunlardan en önemlileri ise değişim başlığında önümüze çıkan veya çıkabilecek detaylardır.
Var olanı devam ettirmek, kurulu sistemi işletmek her zamankinden çok daha kolay ve standartları belirliyken, değişim sürecinde sınırları, kuralları ve detayları belirli olmayan bir bilinmezlik karşımıza çıkar. Böyle bir durumda genellikle iş hayatının günlük stresini de düşündüğümüzde negatif düşünceler bir anda zihnimizde etkisini gösterir.
İş hayatında değişim önemlidir. Ayak uydurabilmek, güncel kalabilmek, öncü olabilmek ve çizgi dışı işler ortaya çıkarabilmek adına değişim her zaman faydalı ve sağlıklıdır. Evet, bu gerçeği birçok insan bilmesine karşın değişim denildiğinde istekli ve heyecanlı çalışan bulmakta bir o kadar zor olabilmektedir. Tam da bu konuya yönelik olarak Stanford Üniversitesi profesörleri Jonathan L. Freedman ve Scott C. Fraser’ın ortaya çıkardıkları ‘kapıya ayak koyma tekniği’ size yardımcı olabilir.
Kapıya Ayak Koyma Tekniği (KAK), ilk olarak 1966 yılında uzmanlar tarafından araştırılmaya başlanan bir olgudur. Bazı kaynaklara göre ise manipülasyon tekniği olarak da adlandırılmaktadır 🙂
Aslına bakılacak olursa bu teknik insanları baskı altında hissettirmeden ikna etmekten başka bir şey değildir. Özellikle iş hayatında oldukça kuvvetli bir baskının söz konusu olduğu düşünüldüğünde bu tarz teknikler oldukça işe yarayabilir konumdadır.
Kapıya ayak koyma tekniğine göre genel evrende “makul talepleri, ricaları reddetmek zordur”, bundan dolayı değişimlere başlamak için küçük adımlar atmak kişilerin hayır demesini zorlaştırır. Buradaki en önemli detay ise kişinin küçük bir başlangıç ile konuya dahil olmasından sonra hissedeceği duygular ve motivasyonlar ile büyük adımları kabul etme olasılığının artacağıdır.
Yani önce küçük bir şekilde dahil edin veya değişimi önerdiğiniz konunun küçük adımlarla ortaya çıkaracağı sonuçları sunun ve uygulamaya başlayın. Küçük gibi görünen bu tarz uygulamalar aslında bir anlamda kanıt göstergesi olan detayları ortaya çıkaracaktır ve güven oluşturacaktır.
Küçük adımların işe yaradığını gören insanların heveslerinin ve arzularının artma ihtimali yüksektir. Yapılan birçok deneme ve çalışmada da bu yönde sonuçlara oldukça sık rastlandığını görüyoruz. Bu yaklaşım tam tersi ise kapıyı yüzüne çarpma durumu. Burada ise bir kişiden yapılması talep edilen bir şeyden çok daha büyük ve çarpıcı bir şey yapılmasının beklenmesi durumu var. İşte böyle bir durumda kişiler bu tarz adımları genellikle reddetme eğiliminde olurlar. Bunun sonucunda ise olması gereken gerçek hedefler dahi aslında normal yükünden çok daha ağır gelmeye başlar.
Aslına bakarsanız iş hayatının önemli bir bölümü insan yönetimi üzerine kuruludur. Doğru bir yönetim ile performans artışı, verimlilik, farklılık gibi her zaman kullanılan fakat gerçeğe dönüşümü zor olan detayları ortaya çıkarabilmek bir o kadar kolaydır. Bu tekniği uygulamanız için illaki bir ekip yönetmeye ihtiyacınız yoktur. Yöneticinize bir projenizi ve değişime yönelik bir çalışmayı kabul ettirirken de kapıya ayak koyma tekniğini kullanabilirsiniz.
Bir anlamda bu teknik unvan olarak alt kademelerde olan kişilerin daha çok kullanacağı bir yaklaşımdır, çünkü genellikle yöneticiler değişimin altına girmekten çekinirler. Ortaya çıkabilecek başarısız sonuçların kendilerine kalacağı düşüncesiyle çizgi dışı işlere onay verebilen, çalışanın arkasında durabilen yönetici sayısı da bir o kadar az olabilmektedir.
Büyük değişimleri ortaya çıkarabilmek işte bu şekilde küçük gibi görünen yaklaşımları uygulamak ile ortaya çıkabilir. Konuyu hiç küçümsemeyin derim. Birebir kendi iş hayatımda uyguladığım bu yaklaşım gerçekten iyi sonuçlar verdi ve vermeye de devam ediyor. Hangi kademe seviyesinde olursanız olun uygulanabilecek olan kapıya ayak koyma tekniği iş süreçlerinizi de kolaylaştıracak ve daha keyifli olmasını sağlayacak bir yaklaşımdır.
Elbette ki her şeyi bu tarz teknikler üzerine kurmak bazı sorunlara yol açabilir. Samimiyet ve dürüstlük olmazsa olmaz temel ilke olmasına karşın bazı durumlarda bu tarz tekniklerin uygulanması özellikle değişimlerin hayata geçebilmesinde fayda ve katkı sağlayacaktır.
Unutmamak gerekir ki; insanları bir santimetre ilerlemeye ikna ederseniz, sonrasında bir kilometre gidebilirler.
Bir cevap yazın